Ruwhaar Dwergteckels

van de Blauwe Korenbloem

Pup info

Onder dit tabblad willen wij u voorzien van informatie over de Ruw Harige Dwergteckel 

Onze teefjes waarmee wij fokken zijn onderzocht op PRA/CATARACT en vrij verklaard en ook hebben zij hun sporen op tentoonstellingen verdiend.

Wij fokken volgens de regels die zijn opgesteld door de Nederlandse Teckel Club. (Fokreglement)

Bij aanschaf van een hond komt van alles kijken dit kun nalezen  in het info boekje

Beschrijving van de teckel en het teckelras:

De Teckel werd gefokt voor de jacht op dassen, vandaar dat de Teckel soms wordt aangeduid met de naam "Dashond" of "Dachshund". Het zou een afstammeling zijn van de oudste Duitse jachthondenrassen zoals de Bibarhund. In 1888 werd de Duitse rasvereniging opgericht voor de kortharige variëteit. Tegenwoordig kent men drie beharingvarianten: de langharige, kortharige en ruwharige. De Draadhaar ontstond uit kruisingen met de Schotse Dandie Dinmont Terriër en andere Terriërs, de Langharige door kruisingen van de Kortharige met de Cocker Spaniël en de Stoberhund (een oude Duitse jachthond).

De Teckel werd in eerste instantie gefokt omdat men een kortbenige hond nodig had met een goede reukzin. Het dier moest tevens moedig zijn en goed kunnen graven. Hoewel de Teckel uiteenlopende jachteigenschappen bezit, is het ras tevens een gezellige huishond die zeer op het gezin gesteld is en een vrolijk karakter heeft.

Een waarschuwing is bij dit ras echter op zijn plaats! Denk aan zijn lange rug, die soms zwak kan zijn. Hou het gewicht van het dier in de gaten en laat hem niet te zwaar worden. 
Laat het dier niet teveel springen om te voorkomen dat het dier last krijgt van zijn ruggenwervels.
Tegenwoordig houden fokkers echter in de gaten dat geen Teckels met al te lange ruggen worden gefokt. 
Gebruik: Gezinshond
Activiteit: De Teckel heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig. Aanbevolen worden korte wandelingen, maar meermalen per dag waarbij de Teckel de gelegenheid moet krijgen los te ravotten.

Verschijning Algemeen: Hoewel er meerdere varianten bestaan zowel in grootte als beharing oogt de Teckel compact en lang, met korte benen maar krachtig en gespierd. Het hoofdje wordt parmantig gedragen en het ras heeft een intelligente uitdrukking. De schouderhoogte moet de helft van de lichaamslengte bedragen. 
De borstomvang is het dubbele van de schouderhoogte. De dier moet er harmonieus uitzien. Het lichaam is lang met vooruitstekend borstbeen, diepe borst en sterke lange rug. Benen kort en sterk, zo recht mogelijke voorbenen. Vrij lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Elke kleur behalve wit. Veelal zwart met bruin, donkerbruin met lichtere tinten, donkerrood, lichtrood, gevlekt, getijgerd of gestroomd.
Hoofd en schedel: Van boven gezien is de schedel lang en kegelvormig. Van opzij gezien scherp gesneden en scherp. Schedel niet te breed noch te smal, een weinig gebogen, zonder duidelijke stop. Voorsnuit lang en smal fijn gesneden. Lippen strak gespannen, de onderkaak bedekkend. Niet te vierkante mond. De ogen zijn middelmatig groot, ovaal en donkerbruin tot zwartbruin. Tamelijk lange oren die vlak hangen. Schaargebit.
Staart: De staart zet de ruglijn voort. Tamelijk hoog aangezet maar niet te lang (mag niet de grond raken).  Niet te hoog gedragen. Bij de langharige variant is de staart goed bevederd.
Voeten: Kort en sterk. Soms zijn de voeten iets naar buiten gedraaid. Sterke nagels. De hond moet gelijkmatig op alle delen van de voetjes staan. Achtervoeten zijn iets kleiner dan de voorvoeten. 

Aard: Aanhankelijk, Dapper, Trouw, Vrolijk gehumeurd, Eigenzinnig, Waakzaam, Eigen wil

Beharing: 

  • ruwharig: draadachtig, hard en glad aanliggend met wollige ondervacht. Duidelijke baard en wenkbrauwen gewenst. Oren kort behaart.
  • langhaar: lang, zacht en glanzend, kort op hoofd en voorkant van de benen.
  • korthaar: dicht kort en glanzend.

Borstomvang:  

  • dwergteckel: 30 - 35 cm. Gewicht: maximaal 4 kg. 
  • standaard teckel: meer dan 35 cm. Gewicht: 4 - 9 kg. 
  • kaninchen teckel: maximaal 30 cm. 

Trimschema

Ruwharige teckels mogen niet geborsteld of gekamd worden, doorgaans worden ze in hun natuurlijke rui periode met de hand  geplukt. In de ras standaard staat dat de ruwhaar er op afstand uit moet zien als een korthaar met uitzondering van de garnituur-,wenkbrauwen en baard. D.w.z. dat het hele lichaam inclusief onderborst, poten en staart op één lengte wordt gebracht,met uitzondering van een klein plukje ter accentuering van het uitstekende borstbeen.

Als wenkbrauwen blijven er twee kleine gescheiden boogjes boven de ogen staan.Elk boogje loopt van binnenooghoek tot buitenooghoek, daartussen wordt het haar verwijderd. Trek voor de baard een denkbeeldige lijn van buitenooghoek tot mondhoek. Dit geeft de vorm van de baard aan. Trim voorzichtig de lange punten van de snor en baard naar verhouding bij. Eveneens in tegenstelling met de terriërs wordt de baard niet te lang gelaten en niet naar voren gekamd. De oren dienen eveneens te worden geplukt en de oor randen mogen nooit worden geknipt.

Indien de hond deelneemt aan een tentoonstelling of clubmatch moet hij/zij tenminste twee maanden voordien getrimd worden. Na het trimmen is de vacht n.l. erg zacht en deze moet voldoende tijd krijgen om weer tot het vereiste harde haar structuur uit te groeien. 

Indien u hond geplukt moet worden en afkomstig is van ons dan kunt hiervoor ook bij ons terecht.

Voor meer informatie kunt u mailen naar van.gils@onsnet.nu